EBRD će dodatno ispitati raseljavanje Vreoca

Bez autora
Jul 25 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će dodatno ispitati način raseljavanja naselja Vreoci radi širenja ugljenokopa Rudarskog basena "Kolubara". Predstavnici banke u Beogradu su razgovarali sa delegacijom meštana Vreoca i najavli da će poslati eksperta koji će prikupiti više informacija o raseljevanju. Ako budu uočeni nedostatci u procesu raseljavanja Vreoca, banka će "snažno ohrabriti" Elektroprivredu Srbije (EPS) da ih otkloni. Ekološki pokret Srbije i građani Vreoca su danas protestovali ispred sedišta predsyavništva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu. Zahtevali su da EBRD ne odobri kredit EPS za projekat u Rudarskom basenu "Kolubara" jer se preseljenjem Vreoca krše zakoni. EBRD je navela da raseljavanje sela Vreoci i izmeštanje groblja nisu povezani sa projektom unapređenja životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara", čije kreditiranje sa 80 miliona evra razmatra ta banka.

EBRD će dodatno ispitati raseljavanje VreocaEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će dodatno ispitati način raseljavanja naselja Vreoci radi širenja ugljenokopa Rudarskog basena "Kolubara".

Predstavnici banke u Beogradu su razgovarali sa delegacijom meštana Vreoca i najavli da će poslati eksperta koji će prikupiti više informacija o raseljevanju.

"Ako budu uočeni nedostatci u procesu raseljavanja Vreoca, banka će 'snažno ohrabriti' Elektroprivredu Srbije (EPS) da ih otkloni", piše u saopštenju.

Ekološki pokret Srbije i građani Vreoca su danas protestovali ispred sedišta predsyavništva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu. Zahtevali su da EBRD ne odobri kredit EPS za projekat u Rudarskom basenu "Kolubara" jer se, kako smatraju, preseljenjem Vreoca krše zakoni.

EBRD je navela da raseljavanje sela Vreoci i izmeštanje groblja nisu povezani sa projektom unapređenja životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara", čije kreditiranje sa 80 miliona evra razmatra ta banka.

Kako su istakli u EBRD, naselje i groblje su pet kilometara od najbližeg ugljenokopa koji je deo projekta čije finasiranje razmatra EBRD.

"U svim projektima EBRD prioritet ima obezbeđivanje poštovanja društvenih i standarda životne sredine", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je banka u okviru priprema za odobrvanje kredita detaljno ispitala politike i procedure EPS za raseljavanje zbog projekta koji bi trebalo da poboljša efikasnost rad "Kolubare".

U nezavisnoj proceni međunarodne konsultantske kuće ARUP, EPS-ov pristup kupovini zemljišta i raseljavanju stanovništva i dva groblja ispunjeva kriterijume EBRD.

"Raseljavanje domaćinstava neohodno za realizaciju projekta čije finansiranje je predloženo EBRD na polju 'C' i 'Tamnava zapad' je skoro završeno i obavljeno na zadovoljstvo tih zajednica", piše u saopštenju EBRD.

Odbor direktora EBRD sutra će razmatrati odobravanje 80 miliona evra Elektroprivredi Srbije. Taj zajam je u sklopu projekta od 140 miliona evra za unapređenje stanja životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara".

Predloženim zajmom finansiraće se mehanizacija i sistem upravljanja ugljem čime bi trebalo da ugalja za Termolektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu bude ujednačenog kvaliteta. To će omogućiti veću efikasnost rada termoelektrane, te doneti i manje zagađenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik